GriptippRace-puntentelling

Griptipp
Race-puntentelling

De race-telling is bedoeld voor vragen waarbij meer dan een voorspelling moet worden afgegeven en bovendien de volgorde van de voorspellingen van belang is. Bij correcte voorspellingen moet dus nog worden onderscheiden of de positie correct of verkeerd voorspeld werd.

In het volgende voorbeeld wordt gevraagd naar de podium-plaatsen, dus naar de eerste drie plaatsen van een race:

Voorbeeld race-uitslag

  1. Deelnemer A
  2. Deelnemer B
  3. Deelnemer C

Voorbeeld voorspelling

  1. Deelnemer D
  2. Deelnemer A
  3. Deelnemer C

Bij de voorspellingen kunnen drie verschillende toestanden optreden:

  • verkeerde voorspelling: De 'Deelnemer D' werd als winnaar voorspeld. Omdat deze deelnemer niet onder de eerste drie geëindigd is, is de voorspelling verkeerd.

  • Correcte voorspelling, maar verkeerde positie: De 'Deelnemer A' werd op de tweede plek voorspeld. Deelnemer A is weliswaar niet tweede geworden, maar hij eindigde onder de eerste drie (1e plek). Omdat hier naar de eerste drie van de race gevraagd werd, is deze voorspelling dus correct, maar de positie klopt niet.

  • Correcte voorspelling en correcte positie: De 'Deelnemer C' werd op de 3e plek voorspeld en is ook derde geworden. Deze voorspelling is dus correct en ook de positie klopt.

Deze onderscheiding wordt nu ook bij de puntentelling in aanmerking genomen.

Correcte voorspelling en correcte positie

Hier kan de puntentelling voor iedere positie worden vastgelegd:

Voorbeeld 1

Punten voor correcte voorspelling en correcte positie 1 5
Punten voor correcte voorspelling en correcte positie 2 5
Punten voor correcte voorspelling en correcte positie 3 5

Voorbeeld 2

Punten voor correcte voorspelling en correcte positie 1 5
Punten voor correcte voorspelling en correcte positie 2 4
Punten voor correcte voorspelling en correcte positie 3 3

In voorbeeld 1 worden voor iedere correcte voorspelling en correcte positie evenveel punten geteld. Het maakt dus geen verschil of ik de winnaar of de derde exact heb voorspeld.

In voorbeeld 2 worden 5 punten geteld als ik de winnaar correct heb voorspeld, voor een correcte voorspelling van de derde plek worden daarentegen slechts 3 punten geteld.

Correcte voorspelling en verkeerde positie

Bij correcte voorspellingen en verkeerde posities kan men de punten absoluut of relatief tellen.

Absoluut

Punten voor correcte voorspelling en verkeerde positie 1

Hier wordt altijd een punt geteld voor een correcte voorspelling op een verkeerde positie, onafhankelijk daarvan hoe ver de voorspelling ernaast zat. In bovenstaand voorbeeld zou dus een punt voor de voorspelling 'Deelnemer' A worden geteld.

Relatief

Aftrek van punten per verkeerde positie 1

Hier wordt van het volle aantal punten voor een correcte voorspelling en een correcte positie een punt afgetrokken per positie die men ernaast zat.

Aan de hand van de bovenstaande race-uitslag en de puntentelling van voorbeeld 2 krijgt men 3 punten voor de voorspelling van 'Deelnemer A'. In het voorbeeld werd deelnemer A op de tweede plek voorspeld. Voor de tweede plek zou de voorspeller 4 punten krijgen. Deelnemer A is echter op de eerste plaats geëindigd. De voorspelling week dus een positie af. Van de 4 punten wordt dus 1 keer 1 punt afgetrokken.