Eredivisie Pool9-puntentelling

9-puntentelling
TendensDoelsaldoUitslag
Thuisoverwinning234
Gelijkspel3-4
Uitoverwinning345

Algemene uitleg

Bij de 9-puntentelling krijgt u voor een voorspelling punten als de tendens correct is. De tendens is correct als men de correcte winnaar heeft voorspeld of een gelijkspel heeft voorspeld en de wedstrijd ook in gelijkspel is geëindigd.

Voor een correcte voorspelling kunnen verschillende punten worden gegeven. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen tendens, doelpuntenverschil en uitslag:

  • De uitslag-punten krijgt men, als men de uitslag exact voorspeld heeft, bijvoorbeeld uitslag '2:1' en voorspelling '2:1' of uitslag '1:1' en voorspelling '1:1'.
  • De punten voor het doelpuntenverschil krijgt men, als men de exacte uitslag weliswaar niet voorspeld heeft, maar het doelpuntenverschil wel juist was, bijvoorbeeld uitslag '2:1' en voorspelling '1:0'; uitslag '1:3' en voorspelling '0:2'. Omdat het verschil in doelpunten bij gelijkspel altijd 0 is, kunnen tendens en het doelpuntenverschil hier als gelijk worden beschouwd.
  • De punten voor de tendens krijgt men uiteindelijk, als de tendens correct is, maar de uitslag en het doelpuntenverschil niet juist zijn voorspeld, bijvoorbeeld uitslag '2:1' en voorspelling '2:0' of uitslag '1:1' en voorspelling = '0:0'

Daarnaast kan nog een onderscheid worden gemaakt tussen thuisoverwinning, gelijkspel en uitoverwinning. Omdat uitoverwinningen niet zo vaak voorkomen, zou men bijvoorbeeld voor een correcte voorspelling van een uitoverwinning meer punten kunnen geven als voor een correcte voorspelling van een thuisoverwinning.

Voorbeelden voor de "Voorbeeld 9-puntentelling"-puntentelling

Uit de telling "Voorbeeld 9-puntentelling" resulteert bijv. het volgende aantal punten:

  • Uitslag '2:1' en voorspelling '1:2' resulteert in 0 punten (verkeerde tendens)
  • Uitslag '2:1' en voorspelling '1:0' resulteert in 3 punt(en) (thuisoverwinning doelsaldo)
  • Uitslag '1:1' en voorspelling '0:0' resulteert in 3 punten (gelijkspel tendens)
  • Uitslag '1:2' en voorspelling '1:2' resulteert in 5 punten (uitoverwinning resultaat)

Informatie totomodus:

Indien in de totomodus voorspeld wordt, hebben de waarden voor uitslag en doelpuntenverschil geen betekenis, omdat hier alleen de tendens voorspeld wordt.

Tendens
Thuisoverwinning1
Gelijkspel1
Uitoverwinning2

Informatie thuis/uit:

Bij wedstrijden die op neutrale locaties gespeeld worden, bijvoorbeeld bij toernooien zoals het EK en WK, hoeft geen verschil te worden gemaakt tussen thuis- en uitoverwinning. In dit geval moet het aantal punten voor een thuis- en een uitoverwinning identiek zijn. In de weergave wordt voor de eenvoudigheid een regel verborgen.

TendensDoelsaldoUitslag
Overwinning234
Gelijkspel2-4