Service

Na penalty's of na 90 minuten?

Bij toernooien zoals het WK of EK komt steeds weer de vraag op of moet het resultaat na 90 minuten (resp. 120 minuten) of inclusief penaltyschieten worden voorspeld?

Bij ons wordt principieel inclusief penaltyschieten voorspeld, maar de spelleider kan dit natuurlijk desgewenst veranderen.

Principieel geld: na penaltyschieten

Hier worden in de regel ALLE doelpunten, inclusief doelpunten van een eventuele verlenging of een eventueel penaltyschieten meegeteld. Kijk ook in de spelregels van uw pool na en let op de opmerkingen bij de voorspelling.

De spelleider van een pool kan afwijkende regels vastgelegd hebben.

Hoe kan ik mijn pool omzetten naar voorspellingen na 90 minuten?

Log in als spelleider en roep het menupunt 'Voorspellen na 90 minuten' op. Hier kunt u kiezen welk resultaat voor de beoordeling in aanmerking moet worden genomen.

Wat is beter? Na 90 minuten of na penaltyschieten?

Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur, hoe men wil voorspellen. Daarom kunnen principieel in iedere pool de regels individueel worden vastgelegd.

Wij vinden dat men het resultaat inclusief penaltyschieten zou moeten voorspellen:

Je voorspelt principieel de eindstand van een wedstrijd en niet een tussenstand. Basis voor de verdeling van de punten is ook altijd dat je de juiste tendens, dus hier de juiste winnaar voorspelt. Bij 90 minuten-voorspellingen zou dat niet het geval zijn.

Het argument, niemand zou een 8:7 na penaltyschieten kunnen voorspellen, klopt niet: tijdens het EK 2004 waren bij de wedstrijd Portugal-Engeland (8:7 na penalty's) 0,15 % van alle voorspellingen correct (en dat is niet eens een klassiek resultaat voor het penaltyschieten!). De voorrondewedstrijd Zweden-Bulgarije (5:0) in hetzelfde toernooi werd daarentegen slechts door 0,015 % voorspellers correct voorspeld.

Het is dus 10 keer eenvoudiger geweest om de wedstrijd Portugal-Engeland correct te voorspellen dan de wedstrijd Zweden-Bulgarije! En niemand heeft verlangd dat men de wedstrijd Zweden-Bulgarije slechts met 3:0 dient te beoordelen, omdat absoluut niet kon worden verwacht dat meer doelpunten zouden vallen.

Als iemand Portugal tegen Engeland 2:1 voorspelt en de wedstrijd pas in de 14e minuut van de verlenging door een doelpunt 2:1 beslist wordt, zou de voorspeller geen punten krijgen, hoewel hij het resultaat, het doelpuntverschil en de winnaar correct heeft voorspeld. Maar niet naar 90 minuten. Hij krijgt dus geen punten, omdat men na 90 minuten stopt met tellen?

Het voorspellen na 90 minuten is wellicht terug te voeren op wedbureaus die uiteraard baat erbij hebben dat er naast overwinning en nederlaag nog een derde resultaat mogelijk is om de kansen van de voorspeller te verminderen.

Dat kan men echter ook als argument nemen voor een pool. Als er drie mogelijke uitgangen zijn, kan de pool - vooral in de K.O.-fase van een pool - voor het EK of WK boeiender worden.

Maar zoals gezegd: hier heeft iedereen zijn eigen mening en bij Kicktipp mag iedere spelleider de regels voor zijn pool vastleggen als hij dat wil.